We were invited to the festival of creative disciplines with the theme of coincidences, organized by the justice systemFilter Platform. Together with our participants, we made a journey of discovery to our inner images and world of symbols.

On April 21, the works of 43 artists/designers and 40 events took place simultaneously in every corner of the TAK building for 12 hours. Lectures, workshops, open talks and performances were offered to the flexible participation of visitors; photographs, compositions, notebooks, installations and video screenings took place at different points of the building, cyclically and variably throughout the day.

We also took part in the festival with our training we designed and spent hours of discovery with our participants.

Organizers: Filter Platform & Design Workshop Kadıköy
Curator: Tolgay Keskin

If destiny is to know routes and meetings in advance, is the concept of “coincidence” encoded in our minds as “mysterious and interesting” only for us ignorant people?

Creative Disciplines: Coincidence, a 12-hour experimental festival on the creative image that emerges as a result of random and intuitive access/exposure to information!

Original creativity can be defined as: the result of the unique connections of different knowledge groups in the individual’s mental filter.
creative images that appear in the mind… The dynamic and complex setup of this festival will also serve as a ground and catalyst for creative image formation.

Festival Theme -coincidences-

It is thought with coincidence, destiny and fatalism. They are meetings that occur over time as a result of the overlapping and dissociation of an infinite number of free will networks, both with each other and with worldly rhythms. If destiny is to know these routes and meetings in advance, then the concept of “coincidence”, which is encoded in our minds as “mysterious and interesting”, is only for us.
Is it for the ignorant?

So, can a divination method be developed for the discovery of this route and meeting network? Will the person who can reach this mystery have a chance to be surprised and fascinated?

Coincidence is associated with the moment of emergence. But, having previously experienced a prophetic future in our minds, does the moment of appearance simply turn into a delusion? Does inspiration, which is the fire of creation in neurons, disappear with prophecy? Is there any “trace” left from us?

With what time concept can we reach an information flow that will bear individual, original and creative fruits? With which strategies can we overcome such impasses of the worldly order?

Or is the solution being consciously ignorant?

———————————————————————

Filtre Platformun düzenlediği Tesadüfler temalı yaratıcı disiplinler festivaline davetliydik. Katılımcılarımızla birlikte, İçsel imgelerimize ve sembol dünyamıza bir keşif yolculuğu gerçekleştirdik.

21 Nisan günü, 43 sanatçı/tasarımcının eserleri ve 40 adet etkinlik, TAK binasının her köşesinde 12 saat boyunca eş zamanlı olarak yer aldı. Konferanslar, atölyeler, açık sohbetler ve performanslar ziyaretçilerin esnek katılımına sunuldu; fotoğraflar, besteler, defterler, yerleştirmeler ve video gösterimleri de tüm gün boyunca döngüsel ve değişken olarak binanın farklı noktalarında yeraldı.

Biz de tasarladığımız eğitimimizle birlikte festivalde yeralarak, katılımcılarımızla birlikte keşif dolu saatler geçirdik

Düzenleyenler: Filtre Platform & Tasarım Atölyesi Kadıköy
Küratör: Tolgay Keskin

Kader, rotaların ve buluşmaların önceden bilinmesi ise, “gizemli ve ilginç” olarak aklımıza kodlanan “tesadüf” kavramı sadece biz cahiller için mi vardır?

Yaratan Disiplinler: Tesadüfler, bilgiye rastlantısal ve sezgisel erişim/maruz kalma sonucu beliren yaratıcı imge üzerine 12 saatlik deneysel bir festival!

Özgün yaratıcılık şöyle tanımlanabilir: farklı bilgi öbeklerinin bireyin akıl süzgecindeki özgün bağlantıları sonucu
zihinde beliren yaratıcı imgeler… Bu festivalin dinamik ve karmaşık kurgusu da yaratıcı imge oluşumu için bir zemin ve katalizör görevi görecek.

Festivalin Teması -tesadüfler-

Tesadüf, kader ve kadercilik ile düşünülür. Sonsuz sayıda özgür irade ağının hem birbirleri hem de dünyevi ritimler ile örtüşmesi ve ayrışması sonucu zaman içinde meydana gelen buluşmalardır. Kader, bu rotaların ve buluşmaların önceden bilinmesi ise, “gizemli ve ilginç” olarak aklımıza kodlanan “tesadüf” kavramı sadece biz
cahiller için mi vardır?

Peki, bu rota ve buluşma ağının keşfine yönelik bir kehanet yöntemi geliştirilebilir mi? Bu gizeme ulaşabilen insanın şaşırma ve büyülenme şansı kalır mı?

Tesadüf, belirme (emergence) anı ile ilişkilidir. Ancak, kehanet yetisiyle bilinen bir geleceği, aklımızda önceden deneyimlemiş olmak, belirme anını sadece bir aldanmaya mı dönüştürür? Nöronlardaki yaratım ateşi olan ilham, kehanet ile yok olur mu? Bizden “eser” kalır mı?

Bireysel, özgün ve yaratıcı meyveler verecek bir bilgi akışına hangi zaman kavramı ile ulaşabiliriz? Dünyevi düzenin bu tür çıkmazlarını hangi stratejiler ile aşabiliriz?

Yoksa bilinçli bir şekilde iyice cahil kalmakta mıdır çözüm?